Fiske – en del av framtida trygghet
jiggar

Fiske – en del av framtida trygghet

Civilisation, urbanisering och service är väldigt trevligt och bekvämt. 
Men vad händer om saker och ting inte längre fungerar som de ska?

Den pågående pandemin har påmint många av oss om hur bräckligt allting är. Att bo inne i städerna ger en lite falsk känsla av trygghet och vi har nu blivit påminda om hur bräcklig denna trygghet är. Det gäller helt enkelt att se om sitt eget hus så att man står beredd om något liknande skulle hända igen.
För är det något historien har bevisat så är det att naturen alltid slänger ut lite oberäknelighet i leken – just när man tänkte att saker och ting är under kontroll.

Det här med att se om sitt eget hus behöver egentligen inte vara särskilt avancerat. Köp lite konserver, metoder för vattenrening, batterier och filtar så att du kan hålla dig varm. Det är väl egentligen grunden.
Vill du ta det till nästa nivå så kan du odla din egen mat. Eller lära dig att få tag i din egen mat, till exempel genom att fiska. 

Jämfört med att jaga är fiska förhållandevis enkelt och okomplicerat. Man behöver inte ta någon licens utan det räcker med att gå till en fiskeaffär, köpa ett spö och några jiggar. Naturligtvis hjälper det om du kan lära dig av någon som är kunnig. Det finns många misstag att göra, speciellt i början. Kan du få tips av någon som har hållit på ett tag så kan du undvika de vanligaste fällorna.

Ska man bli helt självförsörjande så krävs det ofta tillgång till någon form av fettkälla. Fett innehåller nämligen dubbelt så många kalorier som kolhydrater och protein. Dessvärre så är både fisk och vilt oftast rätt fettfattigt, varför man behöver ha tillgång till nöt eller fläsk.
Detta är dock ämnet för en annan diskussion. Det första steget är som sagt att börja fiska.