Odling på små ytor – fördelarna med en odlingslåda

16 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

Vill du ha färska grönsaker och örter i din trädgård utan att behöva gräva eller bygga en egen trädgårdsbädd? Då är pallkragar, eller så kallade odlingslådor, det enklaste sättet att odla på. Dessa flexibla, billiga och lättanvända ramverk har blivit allt mer populära bland trädgårdsälskare, särskilt bland husägare som vill ha en odling utan att behöva gräva nerförträngande rötter. Läs vidare för att lära dig hur du kan använda en odlingslåda för att skapa den perfekta trädgårdsupplevelsen.

Vad är en pallkrage/odlingslåda?

En pallkrage eller odlingslåda är en träram eller ett kit bestående av fyra plankor som vanligtvis är 120 cm långa och något bredare än vanliga odlingsbäddar. Alla fyra sidorna är vanligtvis lika höga, vilket gör en höjd av 40-80 cm. Det här ger trädgårdsodlingen flera fördelar. För det första kan du undvika att böja eller sitta på marken och undvika ryggont. För det andra ger pallkragar en förbättrad dränering, som ger dig en högre kvalitet på marken och mindre chanser för att rötterna ska dränkas i vatten.

Pallkrage

Var ska jag placera min pallkrage för bästa resultat?

Att välja rätt plats för din pallkrage är viktigt för att säkerställa att din grönsaksträdgård växer och frodas. Den mest grundläggande regeln är att placera din pallkrage på ett område med god avrinning och full solinstrålning. Att ha plant kuperade områden eller öppna, ej skuggade ytor kan också se till att ditt urval av grönsaker eller örter bibehåller sin hälsa och kvalitet. Tänk också på att välja det område som du enklast har tillgång till och där du kan se pallkragarna, så att du kan lätt sköta om din trädgård.

Hur sköter jag min pallkrage?

När du har valt plats och skaffat pallkragen är det dags att fylla den med en specialblandning av jord, kompost och eventuellt sand eller grus. Detta beror på var du bor och huruvida den omgivande jorden har hög lerhalt, som kan försvåra dränering. När du har fyllt i din pallkrage kan du börja plantera din trädgård. Beroende på vilken säsong du planerar att odla i kan du göra denna process manuellt eller förbereda plantorna innan. Ta bort alla ogräs, skära till rätt storlek och placera i jorden. Se till att vattna plantorna väl och håll jorden fuktig under hela odlingsprocessen.

Fler nyheter