Fukt och mögel i hemmet?

26 augusti 2020 Lily Hansen
Fukt och mögel i hemmet?

Har du funderingar på om de mörka fläckarna i ditt badrum kan vara mögel? Mögel trivs bra och kan växa fort i fuktiga utrymmen så badrum är verkligen ett utsatt område. Det luriga är att mögelangreppen kan vara synliga men även dolda för blotta ögat.

Du kan ha mögel i en tvättmaskin, i ett avlopp eller kanske bakom badkaret som du inte ser så lätt. Ibland växer mögel på helt dolda ställen som du inte kan se alls. Kanske känner du en otäckt frän lukt eller kanske får du oförklarliga utslag på kroppen. Synligt svartmögel är ofta svarta prickar i en rund formation i kakelfogar, i hörn eller på väggarna.

 

Hur testar man mögel?

För att ta reda på om du har svartmögel i ditt badrum kan du beställa olika typer av tester online. I och med att möglet kan vara synligt eller dolt finns olika typer av tester att beställa. Ska du göra ett test av synligt mögel så görs det med något som liknar tops.

Vid dolda angrepp testas luften i ett utrymme för mögelsporer. Ett sådant test kan egentligen göras både för synligt och dolt svartmögel då det testar vad som finns i luften vi andas. Beställ ditt test för svartmögel badrum så fort du känner en misstanke för din hälsas skull.

När du testat och sedan

När du utfört testet får du svar på om du har svartmögel hemma i ditt badrum eller ej. Ett billigare test svarar ja eller nej medan ett dyrare test kan ange vilken typ av mögelsvamp det rör sig om samt hur allvarligt angreppet är. Nästa steg är att sanera, vilket en professionell firma kan hjälpa dig med. Till viss del kan du sanera själv med hjälp av hushållsprodukter som ättika och bikarbonat. Det viktigaste är ändå att ta reda på vad orsaken till möglet är.

Fler nyheter