Göteborgs neonskyltar

12 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Historiska neonskyltar

På natten är den svenska staden Göteborg en färgkälla. Det är tack vare de hundratals neonskyltar som pryder byggnader och gator. Medan många städer har några få ikoniska neonskyltar är Göteborg unikt eftersom staden har bevarat sin samling historiska skyltar och fortsätter att skapa nya. I det här blogginlägget utforskar vi neonskyltarnas historia i Göteborg och tar en titt på några av de mest ikoniska exemplen av neonskyltar i Göteborg.

image

1900-talets skyltar i Göteborg

En kort historia om neonskyltar i Göteborg
Göteborgs kärleksaffär med neon går tillbaka till början av 1900-talet då den svenske entreprenören Rasmus Fahlbeck installerade stadens allra första neonskylt ovanpå sitt varuhus. Fahlbecks skylt blev en omedelbar succé bland lokalbefolkningen och snart började andra företag beställa sina egna neonskyltar. På 1930-talet var Göteborg känt som ”Neonstaden” tack vare det stora antalet ljusskyltar.

Tyvärr förstördes många av dessa tidiga skyltar under andra världskriget. Några få överlevde dock, och på senare år har det funnits ett förnyat intresse för att bevara och restaurera dessa historiska verk. I dag tros det finnas omkring 300 överlevande gamla neonskyltar i Göteborg.

Några av de mest ikoniska neonskyltarna i Göteborg
Om du besöker Göteborg, se till att hålla ögonen öppna efter dessa ikoniska neonskyltar
– Fyren-skylten på Kungsportsavenyn: Denna skylt har lyst starkt sedan 1935 och är en av de mest fotograferade sevärdheterna i staden.
– Skylten ”Apoteket” på Haga Nygata: Denna skylt skapades av den legendariska svenska konstnären Ake Grunditz och har lyst sedan 1957.
– Coca-Cola-skylten på Avenyn: Detta är en av endast tre överlevande Coca-Cola-neonskyltar från 1950-talet i Sverige. Den restaurerades till sin forna glans 2013.
– Skylten ”Stora Teatern”: Detta mästerverk i art deco-stil är från 1933 och kan ses från hela centrala Göteborg.

Om du letar efter en plats där du kan se några verkligt fantastiska exempel på 1900-talets skyltar, måste du lägga till Göteborg på din lista över städer som du måste besöka. Från historiska överlevare till helt ny design, det finns något för alla att njuta av. Så nästa gång du befinner dig i Sverige, se till att tillbringa en kväll med att utforska Göteborgs pulserande neonlandskap! Tack för att du läste!

Fler nyheter