Hållbara och vackra parkettgolv för alla stilar

19 juli 2020 Cecilia Olsson
Hållbara och vackra parkettgolv för alla stilar

Parkettgolv kan passa i de allra flesta rum i ett hem och gör sig dessutom lika bra i paradvåningen som i funkisvillan. Det finns en bredd i parkettgolv tack vare att de kommer i olika träslag och färger samt kan läggas i olika mönster. De är tåliga och har i jämförelse med genuina trägolv inte några stora springor där det kan samlas damm och smuts.

När man väljer ett golv bör man fundera på om man vill ha ett mörkare golv som ger mer karaktär åt rummet eller om man vill ha ett ljusare golv som ger intryck av mer rymd. Det är även viktigt att lägga planken i rätt riktning eftersom ett golv som läggs i fel riktning kan förstöra proportionerna i ett rum och ser dessutom sällan bra ut. Man ska därför ta hänsyn till rummets dimensioner samt ljus då golvet läggs, har man inte kunskap om detta kan man med fördel anlita fackmän som lägger in golvet. 

Oftast skyddas ytan på parketten av lack, det ger en hård yta som gör att golvet håller länge. Det kan även behandlas med olja för ett mjukare golv. Därmed kan ett lackat golv passa bäst i vardagsrummet där man i regel rör sig mycket, medans ett oljat golv kan göra sig bäst i ett sovrum där golvet inte slits lika hårt. På ett behandlat golv är det ytskiktet som får ta det mesta slitaget, men till slut slits även det ner, då kan man (om man har ett lite tjockare parkettgolv) slipa och lacka om golvet så att det blir som nytt igen.

Hos Stockholm Kvadratmeter erbjuder de parkettlängder som kan fås i en rad olika träslag samt varierade träsorteringar. De kan kombineras och läggas samman för att skapa många uttrycksfulla och vackra mönster. Hos Stockholm Kvadratmeter kan de dessutom bistå med teknisk och estetisk rådgivning när det kommer till val av material, mönster och färg. Läs mer om vad de har att erbjuda på https://www.kvm2.se/index.

Fler nyheter