Köp en speed cube timer för exakt träning

20 juni 2020 Cecilia Olsson
Köp en speed cube timer för exakt träning

Rubiks kub är en mycket populär IQ-leksak som är en underhållande utmaning för stora och små. Ur Rubiks kub har även så kallad speedcubing växt fram, det handlar om att lösa Rubiks kub på kortast möjliga tid. Den första tävlingen i Rubiks kub hölls år 1981, sedan dess har det utvecklats ännu mer och nuförtiden tävlar man inte bara i att lösa kuben på kortast möjliga tid utan också i många andra grenar som till exempel att lösa den med en hand, lösa den med fötterna eller lösa den med ögonbindel. Speedcubing handlar inte heller bara om att lösa den klassiska 3x3x3 kuben (vilket är originalet) utan också en mängd olika kuber i alla möjliga storlekar och former.

Hur går en speedcube tävling till?

När man startar timern så måste handflatorna ligga neråt med fingrarna på sensorerna. Kuben ska ligga framför timern och får inte röras. Undertiden man löser kuben får man inte prata med någon annan än domaren eller en delegat, annars kan man bli diskvalificerad. När tiden stoppats får man inte längre röra kuben, nu ska lösningen bedömas. Om kuben är ett drag från att vara löst så är lösningen giltig, men ett straff på två extra sekunder tilldelas. Om kuben är två eller fler drag från att vara löst så är lösningen ogiltig. Är det så att alla lager inte ligger i korrekt linje med varandra får man straff på två extra sekunder om lagret är över 45 grader snett, är lagret mindre än 45 grader snett så räknas kuben som löst och inga straffsekunder utdelas.

Alla kan anmäla sig till en speedcube tävling oavsett ålder och snabbhet, men det är såklart bra att öva så mycket som möjligt inför en tävling. För att kunna öva på bästa sätt och mäta sina framsteg kan det vara bra att skaffa en speedcube timer. Köp speed cube timer hos MasterCubeStore, de har flera varianter i sitt sortiment och man hittar såklart även ett stort utbud av kuber. 

Fler nyheter