Kraften i rotation

29 juni 2020 Lily Hansen
Kraften i rotation

Rotation är kraften som uppstår när något snurrar, och det är även en kraft som kan nyttjas för att slipa något med ett likvärdigt och jämnt resultat. Av den anledningen använder man ofta roterande borstar inom ett antal olika områden. Verktyget och tekniken används inom slipning av betonggolv, rengöring av golv och andra ytor samt inom verkstadsindustrin för mjukare och jämnare slipning av vassa och ojämna ytor. 

Viktigt är dock att man inte stannar till med borsten utan att den följer en jämn och metodisk bana över det material som ska slipas, eftersom det annars kan resultera i ytterligare ojämnheter.

 

Olika slags material

Roterande borstar finns i en bred variation av material beroende på användningsområde och resultat. Är det en hårdare slipning av exempelvis metall som ska göras så är även borsten av någon slags metall. Borsten kan vara längre och hårdheten kan skilja sig beroende på hur grovt eller fint som materialets yta ska bli. När det är rengöring däremot så använder man sig av mjukare borstar i något material, som plast till exempel.

Det är i båda fallen viktigt att man har kontroll över borstens slitage eftersom resultatet annars kommer skilja sig över ytan.

 

 

Viktigt med rätt kunskap

När man arbetar med roterande borstar är det viktigt att man även har rätt kunskap för uppdraget. Förutom handlaget och rätt borste så finns det en mängd olika typer av roterande borstar som passar till olika slags uppdrag. Det finns även roterande borstar som kan kopplas samman i olika mönster för ett snabbare resultat på större ytor.

Är det en försiktigare slipning så kan det vara klokt att använda fler små roterande borstar istället för några större. Behovet för ventilation kan även uppstå vid användningen. Och då finns det borstar som har ett hål för ventilation och som man dessutom kan få i en mängd olika dimensioner.  

Fler nyheter