Många betydelser av plast
plast

Många betydelser av plast

“Plast” är ett lite lustigt uttryck. Förutom betydelsen av det syntetiska materialet som vi använder i en extremt stor del av planetens mänskliga skapelser blir det i många fall även synonymt med “låtsas”. Har man skilda föräldrar och ens mamma har träffat en ny kille som flyttat in med henne blir det inte en ny pappa, utan en “plastpappa” synonymt med styvpappa eller låtsaspappa. Det är en slags pappa, men inte riktigt. “Plastsupporter” är ett annat skällsord med ordet plast i sig. Det används ofta av engagerade fotbollssupportrar och riktas mot de fans som bara går på matcher då och då, och i regel när det går bra för laget i fråga, men annars struntar i klubben.  

 

Plasten är överallt 

Plast finns verkligen överallt. Förutom i våra matkassar, leksaker, toalettartiklar etc. finns det alltså även i språket och har en klar funktion. Plast finns dessutom på nätet, på hemsidan E-plast.se. Det är svårt att leva ett helt liv utan att komma i kontakt med plast, vare sig man vill det eller inte. Det har nämligen en nästan oändligt lång livstid. En vanlig matkasse i plast från din lokala ICA-handlare tar ungefär 10-20 år att brytas ned om den skulle hamna i naturen.  

 

 

Mikroplaster bryts inte ned 

Men de där 10-20 åren handlar bara om själva plastpåsen, och nedbrytningen innebär inte att den försvinner. Plasten bryts istället ned till så kallade mikroplaster. De försvinner inte direkt lika snabbt. Det tar faktiskt hundratals år innan mikroplaster bryts ned i naturen. Om de överhuvudtaget försvinner alls. Det kan vara värt att tänka på nästa gång du ser en plastpåse ligga och skräpa på marken. Ta ditt ansvar och plocka upp den, även om den var någon annans ansvar från början. Vi har bara en planet och vi behöver hjälpas åt att hålla den ren.