Med rätt kattsand blir katten rumsren
Katt

Med rätt kattsand blir katten rumsren

Katten är ett självständigt djur men den vill ändå gärna ha sällskap. Funderar man på att skaffa en katt måste man vara beredd på att ge den massor med kärlek och omvårdnad. En katt lever också normalt i minst tio år, och det är inte ovanligt med katter blir ännu äldre, så man får inte tröttna. 

Att vara kattägare innebär att man har lika mycket ansvar som en hundägare. Man kanske inte behöver gå ut med katten, men den behöver lika mycket tillsyn. Det är inskrivet i djurskyddslagen att en katt måste ha tillsyn minst två gånger om dagen. Detta innebär att det inte går inte att resa bort utan att först ordna kattvakt, eller så får man ta med sig katten på resan. 

 

Gör rent kattlådan dagligen

Katten är till skillnad från hunden noga med sin renlighet och sköter själv sin hygien. Det brukar inte heller vara några större problem att lära katten att gå på lådan. Inte sällan räcker det med att lyfta dit katten en gång och att den sedan hittar dit själv när den är nödig. Skulle det hända att katten sätter sig på fel ställe kan man försiktigt lyfta upp katten och istället sätta ner den i lådan. Det är också viktigt att man gör rent i lådan dagligen, annars kommer katten snart tycka att lådan är för äcklig att gå på, och därmed kommer den hellre sätta sig någon annanstans. 

Många föredrar klumpbildande kattsand, exempelvis https://www.klumpe.se/, eftersom den gör det mycket lättare att hålla rent i lådan. Kattsand som klumpar sig kapslar också in lukten när katten har gått på lådan. Men tänk på att det måste finnas tillräckligt med sand i lådan, annars kanske katten väljer att uträtta sina behov någon annanstans. Har man mer än en katt kan det vara bra att ha två lådor.