Ta dina fönster till en ny nivå

26 augusti 2020 jonas olsson
Ta dina fönster till en ny nivå

Människor har längtat efter att få in ljuset i sina hem i alla tider. Genom historien har teknik och produktion blivit allt bättre. Från enkla taköppningar i tält, via gluggar i tjocka stenväggar på slott och fästningar till nutidens smarta glas. Vi kan göra nästan vad som helst ibland för att få genomskinlighet och för att skapa dekorationer.

Dessutom är det möjligt att bygga in funktioner som solceller, isolering eller brandskydd. Renovering av gamla fönster kan göra underverk. Vid nybyggen finns det nästan inga gränser för vad som kan göras. Vilka behov har du när det gäller montage eller glasslipning?

 

Återställ en olycklig ombyggnation

Tyvärr händer det ibland att brådska eller bristande kunskaper förstör fasader. Det kan du se i både flerfamiljshus och sommarstugor. Ibland har en förbättring av en träfasad eller puts gjort att fönstren fått fel storlek. Spröjs och ursprungliga fönsterbleck har bytts ut och de nya material som använts tål inte väder och vind. Ofta stämmer utseendet inte heller med åldern på byggnaden.

Om du har köpt ett hus med gamla fönsterbågar, var glad. Skrapa och slipa ner och måla sedan om med rätt färg och typ av kitt. Då kan fönstren hålla i hundra år till. En duktig glasmästare kan hjälpa dig med innanfönster för ett bra inomhusklimat.

 

 

Glas med tryck eller slipning kan lyfta kontoret

Om du ska bygga nytt eller göra om hemma eller på jobbet, finns många möjligheter. Använd glas med något roligt tryck i mellanväggar eller som trappräcken. Det drar till sig uppmärksamhet och släpper in mer ljus. Printa foton på stänkskyddet av glas i köket. Glasslipning används för att anpassa rutor till tak, mellandörrar eller fasader. Du kan leka med materialet även på utsidan av byggnaden givetvis. För ytor som har särskilda krav på hållbarhet kan det bli fråga om armering eller lamellglas som håller bättre. 

Fler nyheter