Tandreglering med osynlig tandställning

15 januari 2022 Lily Hansen
Tandreglering med osynlig tandställning

editorial

Tandreglering är vanligast bland barn och ungdomar, men även vuxna kan ha tandställning. Som vuxen måste man dock själv stå för kostnaden av behandlingen och kan endast få ett visst bidrag genom tandvårdsförsäkringen och högkostnadsskyddet. Är man vuxen och vill reglera tänderna kan det därför vara en god idé att först jämföra priser mellan olika tandläkare, då dessa kan variera. Många tandläkare har bra hemsidor där man kan hitta prisuppgifter, och vissa erbjuder kostnadsfri konsultation inför tandreglering. 

Det finns många anledningar till att man kan behöva reglera tänderna, men vanligast är att man har någon typ av bettfel. Man kan även behöva ha tandställning av andra medicinska skäl, som inför en käkoperation eller för att få plats med implantat eller skalfasad. Många väljer också att ha tandställning av estetiska skäl och för att räta upp sneda tänder.

 

image

 

Olika typer av tandställningar

Funderar man på att reglera tänderna ska man vända sig till en tandläkare som är utbildad inom ortodonti. Inför en tandreglering undersöks tänderna, käken och ansiktet noga. Man gör också en avgjutning av bettet eller en scanning för att kunna tillverka en modell. Tandläkaren lämnar sedan förslag på hur man bäst kan reglera tänderna. 

Det finns både fasta och avtagbara tandställningar, men även osynliga tandställningar. Ofta går det snabbare att reglera tänderna med en fast tandställning eftersom den aldrig tas ut. Den så kallade rälsen är ett exempel på en fast tandställning, men det finns också en osynlig variant som istället limmas fast på insidan av tänderna.

En avtagbar tandställning har den stora fördelen att det blir enklare att rengöra tänderna. Det kan också vara skönt att slippa att bära tandställning under en fin middag eller en fest. Idag finns det också något som kallas Invisalign tandställning. Den är gjord av genomskinlig plast vilket också gör att den i stort sett är osynlig. 

Fler nyheter