Varför man gör takmålning

26 november 2020 william eriksson
Varför man gör takmålning

Precis som med allt annat så kommer slitage på hus sakta krypande under åren. Helt plötsligt kommer man hem och inser att taket ser hemskt ut. Den färg och fräschör som taket en gång hade kan vara borta sedan länge. 

Men det kan även vara ett behov som uppstår när man gör en uppfräschning av husets fasad. För när det kommer ny färg på fasaden så sticker plötsligt ett gammalt och avskavt tak ut desto mer. Kanske är det till och med ett plåttak där färgen i stort sett är borta så att taket ser mer randigt och fläckigt ut än den färg som taket ursprungligen hade.

 

Skydd mot väder och vind

De tak som går att måla är plåttak och tak med takpannor av olika slag. Båda är takbeklädnader som behöver färg för att hålla en lång livslängd. Ett plåttak kommer någon dag börja rosta, även om det kan ta lång tid, och takpannor utan färg får en yta som är porig och gör det lättare för vatten att tränga in. Vid låga temperaturer innebär detta att takpannorna spricker. 

Ett lager färg är alltså ett mycket bra skydd för taket som gör att det kan hålla i många år framöver. Och med tanke på priset så är det en gigantisk skillnad mot om man istället skulle bytt ut taket.

 

 

För skönhets skull

När man ändå ska måla om sitt tak så kan man ju passa på att välja en färg som man tycker är passande och extra fin. Precis som takbeklädnad så finns det färger som är blankare eller mattare. Kanske väljer man samma som taket ursprungligen hade eller så väljer man något helt nytt. 

Även om man är duktig på att fixa själv så är takmålning av yttertaket något som man bör anlita ett företag till för både säkerhetens och för resultatets skull.  

Fler nyheter