Vatten över huvudet eller fisk på tallriken?

10 augusti 2020 Mikael Barani
Vatten över huvudet eller fisk på tallriken?

Att bilsemestra inom Sverige har garanterat varit en populär företeelse i sommar. När större delen av Europa har hållit stängt för oss svenskar har vi istället upptäckt vårt avlånga land – på korsen och på tvärsen.
Framför allt har vi kanske just upptäckt hur avlångt det faktiskt är. Skulle du färdas sträckan Ystad till Treriksröset i Europa skulle du faktiskt ta dig igenom flera länder. Så även om Sverige inte är särskilt stort på bredden så tar vi igen det åt andra hållet.

Det betyder att du på relativt kort tid kan få en varierad palett av upplevelser. Från att ena dagen njuta av sandstränder i Skåne, äta färsk fisk på en restaurang i Simrishamn till att nästa dag börja vandra i fjällen vid Grövelsjön i Dalarna.
Det finns med andra ord mycket att uppleva här i vårt land.

Det gäller förstås att inte ta sig vatten över huvudet.
Eftersom det i år har visat sig vara ytterst populärt att för första gången testa på att vandra och segla så har överskattningen av ens förmåga kommit som ett brev på posten. Både räddningstjänsten och fjällräddningen har fått rycka ut när nybörjare plötsligt har insett att de inte kan hantera den situation som de har hamnat i.

Både fjällen och våra vatten kräver kunskap och respekt. Det är lätt att bli förtrollad av vackra bilder på sociala medier och tro att det bara är att ge sig av ut i det vilda och otämjda. Det krävs dock kunskap och erfarenhet för att ge sig ut på de riktigt stora äventyren.

Då kan det istället vara bättre att testa på enklare dagsturer där man får tillfälle att steg för steg, bokstavligen, göra misstag som ger fördjupad insikt.
Sedan kan man tryggt och trevligt runda av dagen med en god middag i gott sällskap på Röken by Sonesson.

Fler nyheter